Op zoek naar een hoveniersopleiding? Ontdek hier je opties!

Past een hoveniersopleiding bij jou? Of ben je nog op zoek naar de verschillende opties? Dan helpen wij jou graag! In deze blog duiken wij in alle mogelijkheden rondom het volgen van een opleiding tot hovenier.
LEES VERDER
Opleiding tot hovenier
Hoveniersopleiding
Hovenier opleidingvolwassenen 1

Mbo- en hbo-opleidingen

Binnen het groen kun je zowel een mbo als een hbo opleiding volgen. Wanneer jij voor een mbo opleiding gaat, kies je voor een praktijkgerichte opzet. Het proces van aankomend tot vakbekwaam hovenier duurt 2 – 4 jaar. Tijdens deze periode werk jij vier dagen (stage) en ga jij één dag naar school.
De hbo-opleidingen zijn minder praktisch ingesteld. Enkele voorbeelden zijn Tuin- en Landschapsinrichting of bos- en natuurbeheer, deze duren 4 jaar. Hier ga jij fulltime naar school, met de uitzondering van enkele stages.

Cursussen en trainingen

Geen tijd (of zin) voor een jarenlange opleiding? Laat je dan omscholen tot hovenier via een verkorte hoveniersopleiding! Hier behaal jij in vier of negen maanden (afhankelijk van jouw woonplaats) een officieel certificaat als aankomend hovenier. Tijdens deze opleiding werk jij vier dagen in de week en ga jij één middag of avond naar de opleidingslocatie. Door de combinatie van praktijk en theorie en korte tijd waarin jij deze opleiding volgt, ontwikkel jij je hartstikke snel.

Bekijk deze optie

Leer-werktrajecten

Wil jij een officieel diploma halen? Dan is een leer-werktraject bbl opleiding hovenier een goede match. Dit is een praktische mbo-opleiding, zoals hierboven genoemd. Dit is de beste optie wanneer jij tussen de 16 – 21 jaar bent. Naast alle vakken rondom het groen, krijg jij dan ook Engels, Burgerschap en Nederlands en haal jij na jouw examens een mbo-diploma. Wij kunnen jou hierbij helpen door een werk-/stageplek voor jou te regelen en mee te betalen aan jouw opleidingskosten. Dat scheelt weer!

Bijscholing en specialisaties

En dan de laatste optie: direct aan de slag en waar nodig bijscholen. Jij gaat meteen fulltime werken en volgt waar nodig dagcursussen of haalt certificaten zoals een VCA certificaat,  zaagcursus Lichte Velling of veilig werken met de bosmaaier. Jij begint dan als beginnend of aankomend hovenier en specialiseert jezelf naarmate de tijd en jouw kennis vordert.

hoveniersopleiding groen