Vaardigheden voor een succesvolle boomverzorger

Een baan als boomverzorger...de wereld van de boomverzorging is ontzettend specialistisch maar dat is nou net wat het zo mooi maakt. Je kan er heel veel leren en bent een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Nederlandse bomen. Hoe word je boomverzorger en welke vaardigheden heb je hiervoor nodig? In deze blog nemen wij jou mee in de 10 vaardigheden voor een succesvolle boomverzorger carrière!
LEES MEER
Werk als boomverzorger (4)

1. Kennis over bomen en gereedschap

Allereerst heb je logischerwijs de nodige kennis nodig. Hoe groeien bomen? Hoe blijft een boom gezond? Herken plagen, ziektes en bedreigingen en weet hoe je deze moet behandelen. Hoe snoei je een boom om ervoor te zorgen dat deze nog jarenlang vooruit kan? En wanneer is een boom gevaarlijk voor de mensen eromheen? Dan heb je nog het gereedschap, je gaat aan de slag met snoei- en takkenscharen, kettingzaag, klimuitrusting of hoogwerker, verankeringssystemen, versnipperaar, noem het maar op! De één klinkt je misschien bekender in de oren dan de ander. Maar geen zorgen, alles valt te leren.

2. Geduld en precisie

Het werk als een boomverzorger is niet altijd zo snel en zo veel mogelijk werk verzetten. Soms heb je geduld en precisie nodig. Het is van belang dat je de situatie goed bekijkt en de tijd neemt om de juiste keuzes te maken. Inspecteer de boom en beoordeel wat er moet gebeuren. Moet deze verplant worden? Volledig verwijderd worden? Of valt deze nog te redden? Overleg met je ervaren collega’s en bepaal samen wat de beste aanpak is.

Werken in de boomverzorging (2)
Baan als boomverzorger
Werken in de boomverzorging
Werk als boomverzorger
Boomverzorger worden
Werk als boomverzorger

9. Fysieke conditie

Houd het nog even vol, de blog is bijna ten einde! Het werk in de boomverzorging is zwaar. Het is daarom belangrijk dat je fit bent, beetje flexibel kan bewegen en een goede balans hebt (als je een boom in moet klimmen) en aardig wat kracht in je armen hebt. Lange dagen van snoeien, zagen en klimmen gaat je lichaam voelen. Echter, hoe vaker je het werk doet hoe sneller je eraan gewend raakt.

10. Milieubewust

En dan zijn we aangekomen bij nummer 10! Geen vereiste maar het is wel mooi meegenomen als je een beetje milieubewust bent ingesteld. Het duurzame beheer van bomen speelt immers een grote rol in jouw werk. Daarnaast komt het ook terug in andere facetten van het werk. Bijvoorbeeld de recycling van hout en snoeiafval, keuze van boomsoorten (passen deze bij de lokale ecologie) en het advies naar klanten toe.