Hoveniersopleiding voor volwassenen: Alles wat je wilt weten

Het kan vreemd aanvoelen om als volwassene weer aan een opleiding te beginnen. Maar wees gerust, je bent zeker niet de enige. Vooral in de hoveniersbranche komt het vaak voor dat mensen later in hun carrière nog een opleiding starten. Heb je interesse in een opleiding hovenier voor volwassenen? Lees dan verder, we vertellen je er alles over.
LEES VERDER
Hoveniersopleiding voor volwassenen
Hovenier worden op latere leeftijd
Opleiding tot hovenier
Verschillende hoveniersopleidingen voor volwassenen

Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)

Allereerst hebben we de BBL opleiding. Voor veel instromers de perfecte opleiding omdat je bij deze opleiding vanaf dag één gaat meewerken bij een hoveniersbedrijf. Iedere week ga je vier dagen werken en één dag ga je naar school voor de nodige theoretische kennis (en krijg jij ook de vakken Nederlands, Engels en Burgerschap). Terwijl jij buiten werkt leer je veel van jouw ervaren hovenier collega’s. Deze opleiding biedt jou daarmee de kans om al werkend het vak te leren en de opleiding af te sluiten met een MBO papiertje. Wij kijken altijd naar een passend hoveniersbedrijf waar je goed tot je recht komt. Is dit de wijze waarop jij wilt omscholen tot hovenier? Neem dan contact met ons op!

Beroepsopleidende Leerweg (BOL)

De BOL opleiding is eigenlijk het tegenovergestelde van de eerdergenoemde BBL opleiding. Gedurende deze opleiding ben jij juist voornamelijk bezig met school. Je gaat slechts 20% van je tijd stage lopen bij een groenbedrijf. Over het algemeen kiezen volwassenen minder snel voor deze opleiding omdat juist het verlangen is om buiten te werken.

Avondopleidingen

Een ander traject dat je kan volgen zijn de avondopleidingen voor hoveniers. Misschien wil jij gewoon volle bak aan de slag en zet je de avonduren opzij om je school te volgen. Dan is deze optie heel interessant voor jou. Het wordt niet op alle plekken in Nederland aangeboden, dus neem contact met ons op en check of wij bij jou in de regio mogelijkheden hebben! Wederom een geliefde hoveniersopleiding voor volwassenen.

Bijscholing en specialisaties

En dan de laatste optie: direct aan de slag en waar nodig bijscholen. Jij gaat meteen fulltime werken en volgt waar nodig dagcursussen of haalt certificaten zoals een VCA certificaat, zaagcursus Lichte Velling of veilig werken met de bosmaaier. Jij begint dan als beginnend of aankomend hovenier en specialiseert jezelf naarmate de tijd en jouw kennis vordert.

Cursussen

Naast de opleiding kunnen ook enkele cursussen relevant voor je zijn. Een VCA-certificaat is bijvoorbeeld vaak verplicht wanneer je in het groen gaat werken. Afhankelijk van je specifieke functie kunnen er ook andere certificaten nodig zijn. Ga je bijvoorbeeld bomen zagen, dan heb je daarvoor weer andere certificaten nodig. Om je te stimuleren deze certificaten te behalen, kunnen wij bijdragen aan de kosten. Zo helpen we jou op weg naar een succesvolle carrière in het groen.

Online opleidingen

Het hoveniersvak is iets wat je doet en daarom zijn er maar weinig hoveniers opleidingen die online worden aangeboden. Mocht je toch heel graag een online opleiding willen volgen, dan kan je het beste contact opnemen met onze intercedenten. Zij vertellen je alles over de opleidingsmogelijkheden.

CONTACT

Specialisatie- en vervolgopleidingen

Werk je al in het groen en wil je jezelf verder ontwikkelen en specialiseren? Dat kan! Als jij je dagelijks blijft inzetten en een goede motivatie toont, denken wij graag met je mee en bieden we diverse cursussen aan op onze kosten. Daarnaast kijken wij mee naar bedrijven waar jij jouw ambities waar kan maken en door kan groeien naar bijvoorbeeld een mooie functie als voorman.

Direct in het groen starten zonder opleiding