Vijf decennia ervaring: Het groene levensverhaal van vakman Wim
Een gevarieerde carrière
Wim zijn loopbaan als hovenier begon toen hij zestien was, bij een hedera kweker. Tijdens zijn werk bij deze kweker heeft hij de opleiding aanleg en onderhoud gevolgd aan de vakschool in Vught. Daarnaast leerde hij hier ook voor het vak bloemkunst (meesterbinder).
Na de afronding hiervan wilde hij zijn kennis graag inzetten en verbreden. Hij kwam terecht bij een grote kwekerij met vijf winkels. Hier kon hij zijn opleiding goed gebruiken maar kreeg hij ook de kans om zijn (planten)kennis te verbreden en zichzelf verder te ontwikkelen.
Met een berg aan kennis en ervaring maakte hij vervolgens de stap naar de gemeente Wijchen. Hier heeft hij 28 jaar gewerkt! Eerst voor het maken van bloemstukken en later in het groen. Hiervan was 18 jaar in de bomenploeg: snoeien, zagen, trimmen en klimmen. Hierdoor heeft Wim verstand van bijna iedere tak van het groen.
Na deze 28 jaar werd het tijd voor iets nieuws. Eerst de overstap naar IBN, waar Wim zo’n twee á drie ploegen aanstuurde in het groen, met mensen met een alcohol en drugsverslaving. Weer een hele andere maar ook bijzondere functie.
De stap naar Baneninhetgroen
En toen was het tijd voor Baneninhetgroen! De afgelopen vijf jaar heeft Wim gewerkt via Baneninhetgroen en zusterbedrijf Groen en Agri Projecten B.V. Er was een klik en het voelde goed, de keus om de stap te maken was daarom snel gemaakt.
De afgelopen vijf jaar stonden in het teken van het groenonderhoud van bedrijventerreinen en bij elektrische Ziggo huisjes. Samen met één vaste collega werd er een route gereden met diverse locaties die onderhouden moesten worden. Vaak waren dit bosmaai- en bladblaaswerkzaamheden. De ene dag in het Zuiden van het land om de week erop weer richting het Noorden te rijden.
“Ik rijd graag dus ik vind de lange dagen en afstanden niet erg. Daarnaast worden wij gewoon doorbetaald en komen we op deze manier op allerlei verschillende plekken terecht”.
De winter wordt overbrugd met boomverzorger- /zaagwerkzaamheden waar Wim zijn 18 jaar ervaring weer goed kan gebruiken!
De liefde voor boomverzorging en het ‘ruige’ werk
Wanneer wij Wim vragen naar het mooiste werk in de groenbranche, hoeft hij niet lang na te denken. Boomverzorging staat met stipt op nummer één.
“Klimmen mag ik van mijn kinderen niet meer, daar ben ik inmiddels te oud voor. Ik ga echter nog steeds graag met de hoogwerker omhoog. De techniek en de kennis die je nodig hebt voor dit vak is écht mijn ding, mijn passie”.
De particuliere tak heeft Wim nooit aangesproken. De tuinen zijn te klein. Juist het ruige werk, lekker herrie maken met de machines zoals de bosmaaier, kettingzaag en de heggenschaar vindt hij mooi.
Van bloeiende strandwegen tot uitdagende onderhoudsprojecten
Eén van de projecten die Wim van de afgelopen vijf jaar is bijgebleven, is een project in Scheveningen. Aan het begin van de zomer mocht hij hier samen met een collega een strandweg beplanten. Midden op de boulevard, in het zonnetje en met uitzicht op de zee, beplanting plaatsen richting het strand. Een prachtige locatie! Daarnaast bezoekt hij ook graag daktuinen, hier heeft hij de afgelopen jaren ook regelmatig groenonderhoud uitgevoerd.
“Daktuinen zijn vaak mooie projecten, je komt echt overal en je gaat lekker de hoogte in. Daar heb ik de afgelopen vijf jaar zeker van genoten”.
Natuurlijk komen er ook opdrachten voorbij die wat minder aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld het onderhoud bij een kantoorpand in Eindhoven. De tuin was vier jaar niet onderhouden. Hierdoor moest het werk grotendeels met de hand gedaan worden.
“Twee weken lang op de knieën zitten en onkruid eruit trekken. Dat is niks voor mij. Ik wil graag mijn kennis in de praktijk kunnen gebruiken”.
Passie voor kennisdeling
Naast de werkzaamheden in het groen, heeft Wim ook een grote passie voor het delen van zijn jarenlang opgebouwde kennis. Of het nu gaat om zijn plantenkennis, zijn vaardigheden in ecologisch onderhoud, of het nauwkeurig uitvoeren van de werkzaamheden, Wim vertelt er graag meer over. Zijn huidige collega Danny, heeft voorheen gewerkt als kok. Hij is leergierig en nieuwsgierig en heeft dan ook de perfecte leermeester in Wim.
“Ik heb ontzettend veel kennis, ik kan zoveel vertellen over het groen. Danny wil het gelukkig ook allemaal horen. Zo komen wij de dagen wel door samen!”.
Een groen pensioen: Wims afscheid en toekomstige inzet in de groensector
Na een carrière van 50 jaar is het tijd voor een welverdiend pensioen. Volgend jaar zal daarom Wim zijn laatste volledige groenseizoen zijn. Echter zit het groen in zijn bloed, volledig thuiszitten is daarom geen optie! Hij wil zijn passie niet volledig achterlaten en zal ongeveer twee dagen per week aan de slag gaan én beschikbaar zijn op invalbasis voor bijvoorbeeld vakanties. Zo hoeven wij bij Baneninhetgroen Wim voorlopig nog niet te missen!